Güvenlik Kamera Sistemi Ve Bağlantı Ekipmanları

CCTV sistemini 3 halkadan oluşan bir hedef tahtası olarak farz edelim. En içteki dairede DVR kayıt cihazları ve DVR kayıt kartları yer almaktadır. Bir sonraki dairede kameradan gelen görüntüleri ve bilgileri DVR kayıt cihazına getiren iletim ortamı yer alır. İletim ortamı projeye göre kablolu veya kablosuz olabilir. CCTV kamera izleme sistemlerinin güvenilirliği ve sorunsuz çalışması için kablo kullanılması önerilir. En dıştaki dairede ise kamera izleme sisteminin gözleri olan kameralar yer alır. Bu üç halkanın dışında adaptör ve bağlantı konektörleri gibi yardımcı ancak hayati öneme sahip elemanlar bulunmaktadır.
3.1. Konnektörler
Güvenlik kameralarının hemen hemen tamamı video sinyalini dışarıya konektör ile verirler. Kullanılacak konektör kalitesi direkt olarak kameranın görüntü kalitesini etkiler. Aşağıda konektör çeşitleri verilmiştir.
3.1.1. BNC Konektör
CCTV kapalı devre kamera sistemleri uygulamalarında her kamera için iki adet BNC konektör kullanılır. Özelliği en iyi iletimi sağlaması, sağlamlığı ve takıldığı yerden çıkmamasıdır. Nikel ve gümüş kaplı olarak birbirine geçirilen ve çoğaltılan birçok modeli üretilmiştir.
BNC konektörlerin birkaç türü vardır. Bunlar;
BNC Kablo Konektörü: BNC kablo konektörü kablonun ucunda yer alır.
BNC T Konektör: T konektör ise koaksiyel kabloyu network adaptörüne (PC’ye) bağlamak için kullanılır.
BNC Barrel Konektör: Barrel konektör ise iki koaksiyel kablonun birbirine bağlanmasını sağlar.
BNC-TOS çevirici Konektör: BNC başlığından jak ucuna dönüştürmesini sağlar.
BNC montajında dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır; CCTV kablosunda kırmızı güç ucu adaptörün canlı ucuna (+12V), siyah güç ucu adaptörün cansız ucuna(-12V) bağlanır. Adaptörün canlı (genellikle çizgi şeklinde işaret vardır) ve cansız uçları her ne kadar belli de olsa bunu bir ölçü aletiyle ölçüp emin olmak en doğru çözümdür.
CCTV kablosunda BNC montajı yaparken canlı görüntü ucuyla, cansız görüntü ucu birbirlerine kesinlikle temas etmemelidir.
Güç kablolarını CCTV kablonun plastik muhafazasından dışarı çıkarırken kamera tarafında 10 cm kadar geriden, bilgisayar tarafında ise 25 cm kadar geriden çıkarmanız kullanım kolaylığı sağlayacaktır.
Güç kablosu bağlantılarında ve eklerinde kesinlikle izole bant ile yalıtım sağlanmalıdır.
Need a fast and stress-free way to sell your Maryland property? Explore the services offered at https://www.housebuyers.app/new-jersey/house-buyers-near-me-trenton-nj/ and get started.
3.1.2. RCA Konektör
RCA (Radio Corporation of America) konektör birkaç megahertz’ den düşük frekans aralıklarına kadar kullanılacak şekilde koaksiyel kablolar için dizayn edilmiş bir konektör tipidir. Ses ve video uygulamalarında sıklıkla kullanılır. RCA jak ayrıca fono konektör veya CINCH/AV konektör olarak ta bilinir. Bu konektör ilk defa 1940’lı yılların başında gramofonların yükselticilere bağlanması için tasarlanmıştır. 1950 li yıllarda ise en yüksek popülerliğine ulaşıp tüm ses uygulamalarında kullanılmaya başlanmıştır.
3.1.3 SCA Konektör
En çok kullanılan fiber optik kablo konektörü SCA konektördür. SCA konektör, barrel tipi dediğimiz BNC konektör benzeridir. SCA konektör yeni bir tiptir ve giderek daha fazla tercih edilmeye başlanmıştır. SCA konektör, kare yüzlüdür ve montajı daha kolaydır.
3.1.4. RJ-45 Konektörü
UTP kablolar RJ-45 denilen konektörler ile ağ cihazlarına bağlanırlar. 10BASET ağlarında kullanılırlar. RJ (Registered Jack) standartlara uygun olduğunu belirtmek için kullanılan bir koddur.
Kullanım amaçlarına göre konektörlere olan bağlantı şekilleri değişmektedir. RJ-45 konektörlerin üzerinde kablonun sekiz ucunun girebileceği boşluklar bulunur. Özel bir pense ile kablo uçları konektör dişlerine sıkıştırılır.
3.1.5. RS 232, RS 422, RS 485 Konektörler
RS232 seri haberleşme, noktadan noktaya veri aktarımı için üretilmiş bir elemandır. Günümüzde mikro denetleyici ve PC arasında veri transferi yapılan uygulamalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Seri asenkron olarak gönderilen verinin alınması veya iletilmesini gerçekleştiren cihazlar arasında bu tür haberleşmenin sağlanabilmesi için geliştirilen bir standarttır.
RS-422 veri aktarımı için üretilmiş seri iletişim aracıdır. Her bir sinyal için 2 kablo kullandığı için, gürültüye karşı daha az duyarlıdır.
RS-485 daha uzun mesafelerde, gürültülü ortamlarda, daha yüksek hız gerektiren yerlerde, daha çok alıcı vericinin gerektiği yerler kullanılmak üzere geliştirilmiş bir seri iletişim aracıdır.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN